Mielita transversă
O afecțiune neurologică ce poate fi regăsită și în cazul copiilor, dar și al adulților este mielita, care este cauzată de inflamația măduvei spinării.
Mielita transversă este o afecțiune neurologică a cărei cauze nu este cunoscută, însă, în studiile de specialitate efectuate de-a lungul timpului au arătat că mielita transversă poate să apară fie în urma unor infecții virale determinate de virus herpes simplex, virus gripal, enteroviruși, rujeolă, rubeolă, varicelă ori HIV, fie în urma unor infecții bacteriene cu Mycoplasma pneumoniae ori a unei infecții luetice ori a unui proces autoimun sau vaccinări recente.
De asemenea, mielita transversă poate să apară și în urma unor boli ca scleroză multiplă, lupus eritematos sistematic, boala Sjogren, sarcoidoză, malformații arterio-venoase spinale ori tromboza arterelor spinale.
Principalele simptome date de această afecțiune neurologică apar în decurs de câteva ore ori câteva săptămâni și vorbim despre apariția durerii lombare, ce poate fi localizată fie la nivelul membrelor superioare ori a membrelor inferioare, febră moderată, senzație de usturime la urinare, pierderea poftei de mâncare, dar și apariția durerilor de cap.
În cazuri mai grave, în cadrul mielitei transverse pot să apară senzații anormale de amorțeli sau furnicături, paralizie parțială a picioarelor, paralizie totală a membrelor superioare, tulburări de sensibilitate ori respiratorii.