Manifestări neurologice ale infecției cu virusul HIV
În ciuda faptului că studiile de specialitate au arătat că infecția cu virusl HIV este asociată cu meningita aseptică și cu encefalopatia acută, cu infecții oportuniste ori cu infecții sistemice de organ, pot să apară, de asemenea, complicații ale sistemului nervos, între care toxoplasmoza cerebrală, limfomul primar al sistemului nervos central, leucoencefalita multifocală progresivă.
Astfel, meningita aseptică, ce este asociată cu HIV se manifestă prin febră, cefalee, precum și cu paralizii ale nervilor cranieni V, VII și VIII, acestea fiind cauzate de pleiocitoza mononucleară, proteinorahie crescută și glicorahie normală.
Infecția cu HIV poate, de asemenea, să ducă la encefalopatie și la demență, aceasta fiind cunoscută sub numele de demență complexă din SIDA, care se manifestă prin deficit de concentrare, pierderea memoriei, lentoare în gândire, apatie, depresie, izolare socială și chiar modificări de personalitate.
De asemenea, în statiile inițiale ale infecției cu HIV poate să apară chiar și o polineuropatie distală senzorială și motorie, cel mai frecvent fiind afectate membrele inferioase. Astfel, această afecțiune este caracterizată prin durere ce apare la nivelul membrelor inferioare sau superioare, ce dă senzația de arsură ori furnicătură. De asemenea, durerea poate să fie extrem de puternică, astfel că pacientul poate ajunge să fie imobilizat la pat.
În stadiile avansate ale infecției cu HIV, unii dintre pacienți se pot confrunta cu neuropatie autonomă, ce se manifestă prin diaree, aritmii cardiace, hipotensiune ortostatică.