Malformațiile vasculare cerebrale
Malformațiile vasculare cerebrale sunt definite ca fiind leziuni congenitale ce apar din cauza unei embriogeneze anomale și au posibilitatea de a deveni simptomatice atunci când se rup ori cresc, la vârste mai mici decât anevrismele.
Conform oamenilor de știință, malformațiile vasculare sunt mai de mai multe tipuri, în funcție de caracteristicile histologice, acestea fiind malformații arteriovenoase, angioame cavernoase, angioame venoase și telangiectazii.
Dacă malformațiile arterior venoase sunt definite ca fiind malformații congenitale ce apar din cauza unor conglomerate de vase anormale cu structură fie arterială, fie venoasă, ce apar, cel mai frecvent, în cazul bărbaților, care au vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, angiomul venos este o tumoră benignă ce este formată prin lărgirea vaselor de sânge, fiind situat fie în lobul frontal ori subtentorial, în cerebel.
O altă formă a malformațiilor vasculare seste telangiectazia, ce presupune dilatarea capilarelor. Are, însă, un risc de sângerare mai mic și este situat în cerebel, între bulb și punte și poate trăi alături de angiomul cavernos.
Malformațiile vasculare cerebrale se manifestă, conform studiilor de specialitate, prin cefalee moderată, crize epileptice, iar în unele cazuri poate să apară hemoragie intracerebrală, mai ales intraparenchimatoasă, care este fie mică ori masivă, în cazuri grave.