Hemoragiile intracraniene din bolile de sânge
Hemoragiile intracraniene pot fi cauzate, conform unor studii de specialitate, de tulburări de hemostază, de coagulabilitate, acestea putând să apară atât în cazul adulților, cât și copiilor și adolescenților.
Studiile de specialitate au arătat că hemofilia determină hemoragia cerebeloase la copii și la adulții tineri, gradul de mortalitate fiind situat între 2,3 și 13 la sută, iar printre factorii de risc se numără vârsta tânără, traumatismele, precum și severitatea bolii.
Hemoragia intracraniană poate să apară, de asemenea, în stadiul final al unei leucemii ori a altor boli limfoproliferative, sângerarea având loc în parechimul cerebral, dar și în spațiul subarahnoidian și subdural.
De asemenea, hemoragille pot fi de mai multe feluri, precum multifocale, masive și chiar asociate cu hemoragii petesiale, acestea fiind localizate în substanța albă.
Hemoragia intracerebrală poate să apară chiar și în cazul nou-născuților, în cazul stărilor de subnutriție, sindroame de malabsorbție ori boli grave hepatice sau doze mari de vitamina E. Și trombocitemia poate fi caracterizată prin hemoragii recurente, ce sunt precedate cu tromboze venoase, pacienții prezentând splenomegalie, leucocitoză, anemie și chiar și un număr crescut de trombocite.