Aliatul funcțiilor cerebrale

Hemoragia intracraniană 

Hemoragia intracraniană este, conform cercetărilor făcute de specialiști, a treia cauză de accident vascular cerebral și presupune ruperea unui vas de sânge la nivel cerebral, în urma căruia sângele iese din acel vas și se acumulează la nivelul creierului. 

Principala cauză ce duce la apariția hemoragiei intracerebrale este hipertensiunea arterială, dar și traumatismele, infecțiile, amiloidoza, tumorile, tulburările de coagulare, precum și anomalii ale vaselor de sânge, ca malformații arterio-venoase. 

Hemoragia intracraniană este o afecțiune gravă, cu care se confruntă, în principal, hipertensivii, însă cauzele apariției acesteia pot fi și malformațiile sangvine, boala de vase mici, angiopatia amiloidică cerebrală, tratament cronic cu medicație anticoagulantă, pacienți tratați prin fibrinoliză pentru infarct miocardic. De asemenea, apariția acestei afecțiuni poate să fie influențat și de vârstă, sex, în cazul bărbaților fiind mai răspândită, sex, consum de cocaină ori alte droguri, consum de alcool, fumat și obezitate. 

Hemoragia intracraniană se manifestă, în funcție de dimensiunile sângerării și de localizare a acesteia, cele mai comune simptome fiind saltul tensional, vărsături, cefalee intensă, dar și deficit neurologic focal, ce este determinat de localizarea hemoragiei. 

De asemenea, în cazuri grave poate să apară apoplexia, iar mai apoi să fie pus diagnosticul de hemoragie intracraniană. Studile efectuate de oamenii de știință au stabilit că în cazul hemoragiilor de dimenisiuni mari, pronosticul este grav, iar 30-35 la sută dintre pacienți ajung să moară. De asemenea, recuperarea, în cazul supraviețuitorilor, nu se va face fără a rămâne cu sechele.

Go top