Aliatul funcțiilor cerebrale

Hemoragia intracraniană asociată cu medicația antitrombotivă

Medicamentele care au acțiune antiagregantă plachetară intensă sunt, fără doar și poate, aspirina și ticlopidina. Dacă dozele mici de aspirină nu interverează cu sinteza protaciclinei ce este produsă de endoteliul vascular, anumite studii au arătat, de-a lungul timpului, că persoanele tratate cu aspirină și placebo pot să dezvolte hemoragii intracraniene. 

De asemenea, tratamentul anticoagulant, ca heparina și preparatele orale pot, de asemenea, să determine hemoragie intracraniană, cel mai mare factor de risc pentru sângerarea intracraniană fiind reprezentat de prelungirea timpului de protrombină. 

De cele mai multe ori, hemoragia cerebeloasă se dezvoltă insidios, treptat, în decurs de câteva ore sau chiar zile, este localizată în cerebel și, din păcate, au o rată mare de morbiditate și mortalitate, hemoragiile mici care au un volum sub 30 de cm3 având șanse de supraviețuire.

Medicația trombolitică, între care agenți trombolitici ca streptokinaza, urokinaza și rtPA-activatorul recombinat tisular al plasminogenului, pot să ducă la complicații hemoragice, precum hemoragia intracraniană. 

Studiile de specialitate au arătat că în urma instuirii tratamentului trombolitic mai târziu de șase ore de la debut, riscul de hemoragie crește semnificativ. Tocmai de aceea, tratamentul se aplică doar în primele trei ore de la debutul hemoragiei cerebrale.

Go top