Hemipareza spastică – descriere
Conform studiilor de specialitate, hemipareza spastică este definită ca fiind un deficit motor unilateral, ce afectează un întreg hemicorp, adică fie jumătatea dreaptă, fie jumătatea stângă a corpului.
Hemipareza spastică este un sindrom de neuron motor central, ce este încadrat în grupul paraliziilor cerebrale. Deficitul motor este, din păcate cronic, având caracter persistent, dar neprogesiv, astfel că odată cu trecerea timpului nu se agravează.
Principalele cauze ce pot duce la hemipareza spastică sunt hemoragia cerebrală, accidente vasculare cerebrale, ca tromboză, embolism ori hemoragie, atacuri ischemice tranzitorii, vasculită, neuropatie diabetică, encefalită, meningită, abces cerebral, empiem subdural, meningioame, glioame ori alte tumori cerebrale.
Hemipareza spastică se poate manifesta atât în cazul populației adulte, cât și la cea pediatrică, când apare hemipareza spastică de tip congenital și hemipareza spastică de tip dobândit.
Această afecțiune poate fi recunoscută cu ușurință, întrucât pacientul are refleze mult exagerate, cu mișcări involuntare ale musculaturii afectate, spasticitate, probleme în deplasare și chiar forță musculară mult scăzută. De asemenea, deficitul motor se observă chiar și la nivelul mușchilor extensori ai membrului superior afectat, întrucât nu se poate realiza extensia, precum și la nivelul mușchilor flexori ai piciorului cu probleme.