Ce este hematomul extradural ?
Hematomul extradural este definit ca fiind o colecție de sânge între dura-mater și oasele craniene, hematomul provinind, cele mai multe ori din ruptura arterei meningee mijlocii ori a ramurilor acesteia.
Hematomul extradural este asociat, de multe ori, cu o fractură craniană ce se dezvoltă mai rapid decât hematoamele subdurale și se localizează în porțiunea superioară convexități temporale.
Conform medicilor de specialitate, această afecțiune se manifestă, în stadiul subacut, prin pierderea temporară a stării de conștiență, ce este însoțită de agitație, hemipareze și modificări pupilare. Poate da, de asemenea, simptome ca cefalee moderată ori persistentă, tulburări de echilibru, confuzie sau amețeli, dar și stupoare și chiar comă.
În ceea ce privește stadiul supraacut, hematoamele extradurale se manifestă prin stalarea bruscă a comei profunde și prin apariția tulburărilor vegetative grave. De asemenea, sângerarea este rapidă, iar hematomul crește mult în dimensiuni.
În stadiul acut, hematomul acut duce la instalarea comei, starea pacientului înrăutățindu-se brusc, iar în stadiul cronic, hematomul evoluează rapid după producerea traumatismului cauzal.