Ce este hematomul epidural?
Definit ca fiind o leziune traumatică a creierului în care apare o acumulare de sânge între dura mater, care este membrana groasă a sistemului nervos și craniu, hematomul epidural este o afecțiune gravă, întrucât acumularea de sânge poate spori presiunea în spațiul intracranian și compresa țesutului delicat al creierului.
Studiile de specialitate au arătat că această problemă apare în cazul a 1-3 la sută dintre persoanele care se confruntă cu leziuni la cap, iar 15 la sută dintre acestea mor.
Cauza principală a hematoamelor epidurale este traumatică, însă poate să apară și hemoragia spontană. Astfe, hematomul epidural este rezultatul loviturii pe o parte a capului. Acumularea de sânge în spațiul dintre dura și os poate să fie intracraniaă ori spinală și se pare că este cea mai severă complicație aleziunilor la cap, intervenția chirurgicală fiind extrem de necesară.
Hematomul epidural spontan poate fi fie spontan, fie ca rezultat al unei traume mici, precum puncția lombară, anestezia epidurală. Ba mai mult, poate fi asociat cu anticoagularea, tromboza, discraziile sângelui, coagulopatiile, trobocitopenia, neoplasmele ori malformațiile vasculare.
Sângerarea în spațiul epidural al coloanei poate să apară fie spontan, în timpul nașterii ori ca o complicație rară dată de anestezia epidurală ori chirurgia în laminectomie.
Hematomul epidural cranian poate să fie acut, subacut ori cronic și se manifestă prin cefalee, greață, vărsături, convulsii, deficite neurologice focale, între care deficite vizuale, afazie, slăbiciune, parestezii, dar și incontinență urinară și incontinență fecală.