Glosodinia – stomatodinia

Glosodinia – stomatodinia 

Glosodinia – stomatodinia este un sindrom extrem de important în ceea ce privește afecțiunile neurologice din teritoriul oro-maxilo-facială și se manifestă printr-o senzație de arsură pe limbă ori pe mucoasa bucală, percepția măririi și afectarea motilității ei. 

De cealaltă parte, stomatodinie descrie fenomenele dureroase ce apar la nivelul cavității bucale, între care gingii, mucoasă și uneori epiglotă. 

Specialiștii atrag atenția că acest sindrom poate să apară din cauza lucrărilor protetice cu margini tăioase, resturi radiculare, pereți de smalț ce rezultă din carii netratate, depozite de tartu, alergiei la componența acrilică a protezelor ori din cauza bolilor și tulburărilor endocrine, între care diabet sau perioadă climacterică, boli ale sistemului vascular ori cancerofobia. 

În ceea ce privește manifestările, glosodinia – stomatodinia este o afecțiune ce dă următoarele simptome ca parestezii, tulburări ale secreției de salibă, alterarea senzațiilor gustative, întrucât bolnavul poate să perceapă un gust metalic în gură, tulburări de deglutiție, ce se datorează senzațiilor de corp străin, tulburări de senzivitate, amețeli, iritabilitate, oboseală, dureri de cap difuze, precum și tulburări ale somnului, insomnii și chiar absența somnului profund. 

În funcție de zona de declanșare și distribuție, aceasta se poate clasifica astfel: linguomandibulară, glosofaringiană, mandibulomaxilară, maxilară, fronto-parietală, occipitală. În funcție de țesuturi, această afecțiune este dată de stomatodinia mucozală, dar și stomatodinia dermatomucozală.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.