Glosodinia – stomatodinia
Glosodinia – stomatodinia este un sindrom extrem de important în ceea ce privește afecțiunile neurologice din teritoriul oro-maxilo-facială și se manifestă printr-o senzație de arsură pe limbă ori pe mucoasa bucală, percepția măririi și afectarea motilității ei.
De cealaltă parte, stomatodinie descrie fenomenele dureroase ce apar la nivelul cavității bucale, între care gingii, mucoasă și uneori epiglotă.
Specialiștii atrag atenția că acest sindrom poate să apară din cauza lucrărilor protetice cu margini tăioase, resturi radiculare, pereți de smalț ce rezultă din carii netratate, depozite de tartu, alergiei la componența acrilică a protezelor ori din cauza bolilor și tulburărilor endocrine, între care diabet sau perioadă climacterică, boli ale sistemului vascular ori cancerofobia.
În ceea ce privește manifestările, glosodinia – stomatodinia este o afecțiune ce dă următoarele simptome ca parestezii, tulburări ale secreției de salibă, alterarea senzațiilor gustative, întrucât bolnavul poate să perceapă un gust metalic în gură, tulburări de deglutiție, ce se datorează senzațiilor de corp străin, tulburări de senzivitate, amețeli, iritabilitate, oboseală, dureri de cap difuze, precum și tulburări ale somnului, insomnii și chiar absența somnului profund.
În funcție de zona de declanșare și distribuție, aceasta se poate clasifica astfel: linguomandibulară, glosofaringiană, mandibulomaxilară, maxilară, fronto-parietală, occipitală. În funcție de țesuturi, această afecțiune este dată de stomatodinia mucozală, dar și stomatodinia dermatomucozală.