Aliatul funcțiilor cerebrale

Ce este gliobastomul și cum se manifestă?

Glioblastomul este descris ca fiind o tumoră cerebrală malignă, ce se dezvoltă din celule gliale, adică celulele de suport ale creierului, ce au rolul de a asigura aportul de substanțe nutritive și oxigen către neuroni, de a izola electric fibrele nervoase și de a oferi protecție imună și metabolică. 

Glioblastomul este cea mai agresivă formă de tumoră derivată din celulele gliale, iar gradul de malignitate a tumorilor cerebrale este de patru, de la gradul 1 – tumoră benignă, la gradul IV – tumoră malignă. De asemenea, glioblastomul este cea mai frecventă tumoră cerebrală a adultului, aproximativ 40 la sută din total și apare, în principal, la vârste curprinse între 40 și 60 de ani, iar studii de specialitate ar fi că incidența de apariție în cazul bărbaților ar fi mai mare decât în cazul femeilor. 

Nu se cunoaște, cu exactitate, o cauză de apariție a glioblastomului, însă pot fi determinate de sindroame genetice, ca Li-Fraumeni, neurofibramatoză. De asemenea, expunerea la substanțe toxice ori radiații ionizante poate duce la apariția unei astfel de tumori, dar cauzele sunt rare. 

Glioblastomul este de două tipuri – secundar, când se dezvoltă dintro tumoră benignă ca astrocitom ori oligodendrogliom și primar, când apare fără să fi existat vreo tumoră. 

Glioblastomul este o tumoră cu creștere rapidă, ce se manifestă, prin dureri de cap, din cauza creșterii presiunii intracraniene. Printre simptome se numără și hemipareză, adica scăderea forței musculare, tulburări de limbaj, tulburări de memorie, modificarea câmpului vizual, iar în cazuri grave pot să apară și hipertensiune intracraniană, somnolență, tulburări psihice, comă ori chiar scăderea vederii. Ba chiar se pot semnala și crize de epilepsie, care pot fi cu sau fără pierderea conștiențe, cu manifestări motorii ori de altă natură.

Go top