Ce este epilepsia?
Epilepsia este o afecțiune ce se manifestă prin tulburări periodice ale activității electrice a creierului, ce duc, fără doar și poate, la disfuncții cerebrale temporare.
Conform specialiștilor, pentru ca funcțiile cerebrale să se desfășoare în condiții optime este important ca impulsurile electrice să se descarce într-o manieră ordonată, organizată și coordonată, întrucât prin intermediul acestora are loc comunicarea dintre creier, măduva spinării, nervi și mușchi, dar și alte arii cerebrale.
În cazul crizelor care au loc înainte de vârsta de doi ani, acestea sunt cauzate de obicei de febră înaltă ori de boli metabolice, precum prezența unor concentrații anormale ale glucozei sanguine, calciului, magneziului, vitaminei B6 și sodiului. De cealaltă parte, crizele care au loc între doi și 14 ani, nu au cauze cunoscute, în timp ce cele apărute în cazul persoanelor adulte, după 25 de ani, pot fi provocate de leziuni structurale cerebrale, ce au loc în urma unui traumatism cranian, accident vascular cerebral ori o tumoră.
Specialiștii atrag atenția că simptomele variază în funcție de aria cerebrală ce este afectată de descărcările electrice anormale. Astfel, dacă anomaliile electrice au loc în aeria ce controlează mirosul, atunci atunci persoana poate percepe o senzaţie olfactivă intensă, plăcută sau neplăcută. De asemenea, în cazul în care anomalia este localizată într-o altă arie a lobului temporal, atunci pacientul poate percepe o senzaţie de deja vu, în care locuri necunoscute par foarte familiare.
Printre simptomele date de epilepsie se numără alterarea stării de conștiență, pierderea cunoștinței, care poate fi fie de scurtă durată, fie prelungită. De asemenea, conform studiilor de specialitate, aproximativ 70 la sută dintre persoanele diagnosticate cu epilepsie au un anumit trip de criză, în timp ce altele pot să aibă două sau chiar mai multe tipuri. Ba mai mult, copiii care au epilepsie mioclonică juvenilă se pot confrunta și cu crize tonico-clonice ori crize de absență, pe lângă cele mioclonice.
Crizele epileptice generalizate la copii și adolescenți sunt mioclonice, caracterizate de secuse musculare masive, scurte, bilaterale, simetrice ale membrelor, clonice, tonice, atone, când este diminuat tonusul muscular.
Crizele epileptice parțiale pot fi motorii, somato-senzitive, senzoriale, vegetative ori psihice, când apar manifestări ca afazie, amnezie, senzația de deja vu, sentimente stranii, stări de reverie, idei parazite ori viziuni panoramice.