Encefalopatia Wenicke
Cauzată în principal de leziuni ce au loc la nivelul nucleilor talamici mediani și ai corpilor mamilari, encefalopatia Wenicke este un sindrom ce se manifestă prin ataxie, confuzie, oftalmoplegie, precum și afectarea memoriei pe termen scurt.
Conform medicilor specialiști, cele mai mari șanse pentru a dezvolta această boală le au persoanele care consumă alcool în exces, întrucât în cazul lor are loc absorbția intestinală a vitaminei B1.
De asemenea, malnutriția prelungită, bolile infecțioase, în cadrul căreia necesarul de vitamina B din organism crește, dar și vărsăturile prelungite, intervențiile chirurgicale gastrice, gastrite cronice, cancer gastric ori chiar hemodializă sunt cauze ce pot determina apariția encefalopatiei Wernicke.
Conform specialiștilor, această afecțiune ce este întâlnită în principal în cazul pacienților alcoolici, care sunt malnutriți, se manifestă prin confuzie ori modificări ale statusului mental, ataxie, oftalmoplegie, tulburări de memorie, hipotermie cu hipotensiune arterială, precum și mers ataxic ori disfuncția nervilor oculomotori.
De asemenea, encefalopatia Wernicke se caracterizează și printr-un nivel global confuzional, agitație, lipsă de interes pentru lumea înconjurătoare, indiferență, deficit de concentrare. Somnolența, apatia, confuzia, precum și stările de stupoare pot să indice, de asemenea, prezența acestei afecțiuni.