Aliatul funcțiilor cerebrale

Encefalopatia hipoglicemică

Hipoglicemia este definită ca fiind scăderea concentrației de zahăr din sânge, adică când ajunge sub 65 mg %, ceea ce înseamnă că glucoza, principala sursă de energie a creierului, lipsește din organsim, fapt pentru care apar deficiențe neuronale grave. 

Astfel, pentru că creierul nu poate funcționa fără glucoză decât câteva minute, hipoglicemia severă este o urgență medicală ce trebuie tratată cu rapiditate, întrucât viața este pusă în pericol. 

Hipoglicemia este cauzată de numeroși factori, între care un supradozaj de insulină în timpul tratamentului diabetului, lipsa alimentației pe perioade lungi ori alimentație deficitară, administrarea unor alimente, consumul de aclool, afecțiuni ereditare ce au efecte asupra metabolizării carbohidraților, tumori cu celule insulare secretante de insulină. 

Astfel, conform medicilor specialiști, encefalopatia hipoglicemică este o afecțiune ce se manifestă prin scăderea globală a funcțiilor sistemului nervos central, în cadrul căreia porțiunea rostrală a creierului este mai afectată decât cea caudală. De asemenea, în cazul acestei boli, activitatea corticală cerebrală este absentă, însă funcțiile măduvei spinării persistă. 

Ba mai mult, această afecțiune se manifestă prin apariția confuziei, convulsiilor, stupor și chiar comă. Ba mai mult, uneori poate să apară hemipareză, dar și alte semne neurologice de focar. În cazul în care concentrația de glucoză din sânge scade sub 1,4 mmol/1(25 mg/dl), acest lucru poate duce la epuizarea depozitelor cerebrale de glucoză, ceea ce înseamnă că se pot produce leziuni neuronale ireversibile.

Go top