Aliatul funcțiilor cerebrale

Encefalomielita acută diseminată

O afecțiune rară este, fără îndoială, encefalomielita acută diseminată, care este descrisă ca fiind o boală inflamatorie demielizantă a sistemului nervos central, care apare, de obicei, ca un răspuns imun îndreptat în mod eronat împotriva propriului țesut cerebral.

Conform specialiștilor, această afecțiune este precedată, de obicei, în 50 – 70 la sută dintre cazuri, de o infecție virală, cele mai comune fiind virusul rujeolos, virusul varicelo-zosterian, virusul rubeolic, gripale ori paragripale, precum și virusul Ebstein Bar. 

De asemenea, pe lângă infecțiile virale care apar în cursul copilăriei, această afecțiune poate să fie dată și leziuni de demielinizare ce au loc de-a lungul venelor cerebrale, care sunt, de cele mai multe ori precedate de congestii infiltrative perivasculare ori edem. 

Ba mai mult, poate să apară și encefalomielita acută postvaccinală, care este frecventă după vaccinarea antirabilă ori ROR, acestea fiind rezultatul sensibilizării la substanța cerebrală ce contaminează vaccinurile antirabice. 

Principalele simptome date de encefalomielita acută diseminată sunt, în faze incipiente, confuzie, somnolență, cefalee, febră, redoare de ceafă, defecte neurologice focale. În schimb, în cazuri grave, se instalează coma. De asemenea, dacă boala nu este într-un stadiu avansat, cel mai frecvent se va manifesta prin cefalee, confuzie, semne de iritație meningeală, paraplegie, tulburări de sensibilitate. 

De asemenea, această afecțiune se poate manifesta și prin tulburări psihice, între care agitație, iritabilitate crescută, pierderea controlului emoțional, schizofrenie. Totuși, acestea sunt reversibile, astfel că după vindecarea encefalomielitei, ele vor dispărea.

Go top