Aliatul funcțiilor cerebrale

Ce este empiemul subdural ?

Manifestat ca o acumulare de puroi într-o caviate naturală din organism, epiemul subdural este definit ca fiind o colecție de puroi situată între spațiul dintre dura mater și arahnoidă. De asemenea, printre cele mai frecvente cazuri de empiem subdural se numără cele situate la nivelul creierului, în special în zona lobului frontal. 

Cauzat de streptococii aerobi și anaerobi, ce apar la mai mult de jumătate dintre pacienți, empiemul subdural poate fi cauzat și de stafilococi, bacili Gram-negativi, aerobi și anaerobi, ce sunt responsabili de dezvoltarea unor focare infecțioase. De asemenea, această afecțiune poate să apară chiar și în urma traumatismelor cranio-cerebrale ori a intervențiilor neurochirurgicale. Se pot dezvolta, de asemenea, în urma unei sinuzite paranazale ori a unei otite medii sau a otomastoiditei cronice. 

Epiemul subdural se manifestă prin hipertensiuni intracraniene, iritație meningeală și inflamația corticală focală, precum și cefalee, febră de 38, 39 de grade, greață, vărsături, ambliopie, care înseamnă slăbirea vederii cauzată de leziuni ale mediilor transparente, precum și hemipareză ori hemiplegie. În cazul sugarilor, această afecțiune este însoțită de o bombare evidentă a fontanelei anterioare. 

Dacă cefaleea este localizată la nivelul sinusului ori urechii infectat, ulterior se generalizează. Apar, de asemenea, și vărsăturile, din cauza creșterii presiunii intracraniene, care sunt resimțite, în principal, dimineața, la trezire.

Go top