Aliatul funcțiilor cerebrale

Una dintre cele mai întâlnite forme de demență este, fără doar și poate, demența vasculară, care ocupă locul doi, după boala Alzheimer și este caracterizată prin reducerea cronică a fluxului de sânge de la nivelul creierului, acest lucru fiind cauzat de un accident vascular cerebral.

Conform experților, demența vasculară se manifestă prin declinul subtil, progresiv al memoriei și al funcției cognitive, ce are loc atunci când alimentarea cu sângele care transportă oxigen și substanțe nutritive la creier este întreruptă din cauza unui sistem vascular blocat.

Demența vasculară este cauzată, în principal, de mai multe accidente vasculare cerebrale minore, dar care trec neobservate, acestea având rolul de a cauza blocaje ale alimentării cu sânge. În timp, însă, acestea vor duce la leziuni și simptome de demență vasculară.

În ciuda faptului că demența vasculară este o afecțiune a cărei viteză de evoluție este variată de la o persoană la alta, simptomele sunt, în principal, date de dificultatea de a efectua activitățile de zi cu zi cum ar fi mâncatul, îmbrăcatul și altele.

Cele mai întâlnite simptome date de demența vasculară sunt încetinirea gândirii, tulburări de memorie, întrucât pacientul uită din ce în ce mai des, modificări de dispoziție, depresie, iritabilitate, halucinații și iluzii, confuzie și modificări de personalitate, dar și prezența amețelii, slăbiciune a unui braț ori a unui picior, tremur, probleme de echilibru, pierdere a controlului vezicii urinare ori a intestinului.

Bolnavii diagnosticați cu demență vasculară se pot confrunta, de asemenea, cu tulburări de vorbire, probleme de limbaj, rătăcirea acestuia în locuri familiare, râs sau plâns în situații necorespunzătoare, reducerea abilității de a funcționa optim în viața de zi cu zi.

Go top