Aliatul funcțiilor cerebrale

Demența senilă ori senilitatea este caracterizată ca fiind o afecțiune în cadrul căreia apare declinul cognitiv progresiv și se degradează abilitățile sociale și ocupaționale.

Studiile de specialitate efectuate de oamenii de știință au arătat că peste 35 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de demență, iar cea mai cunoscută afecțiune neurodegenerativă ce determină demența este boala Alzheimer.

Determinată de factori genetici, de mediu ori de stilul de viață, demența este o afecțiune ce este cauzată de o proteină ce se depozitează sub formă de plăci senite, depozitele intracelulare fiind formate din proteina tau, care vine să se depună la nivelul microtubulilor sub forma unor aglomerări de neurofibrile.

Regăsită pentru prima dată în cazul unei femei de 51 de ani, care se confrunta cu o deteriorare rapidă a memoriei și cu o tulburare psihică, boala Alzheimer se caracterizează prin existența plăcilor senile și aglomerările de neurofibrile, care duc la apariția procesului de neurodegenerare. Așadar, apariția aceste afecțiuni este determinată fie genetic, vascular sau psihosocial.

Astfel, fumatul, obezitatea, nivelul de colesterol total seric crescut, dar și hipertensiunea, diabetul zaharat, infarctul cerebral asimptomatic, precum și alcoolul sunt doar câteva dintre cauzele ce duc la apariția bolii Alheimer.

Go top