Aliatul funcțiilor cerebrale

O afecțiune extrem de rară, a cărei cauze rămâne în continuare necunoscută, este, fără doar și poate, degenerescența corticală bazală, ce produce o demență lent progresivă, cu glioză severă și, de asemenea, pierderea neuronilor de la nivelul ganglionilor bazali și neocorextului.

Această afecțiune ale cărei cauze nu sunt determinate ori, în cazuri foarte rare sunt puse pe seama ordinului genetic, se manifestă, în principal, la vârsta medie ori târzie și afectează unul sau mai multe membre.

Dacă la început degeneresacența corticală bazală se manifestă prin akinezie asimetrică, rigiditate, apraxie și diskinezie în cazul unul dintre membrele superioare, ulterior evoluează și spre celălalt membru și, mai mult de atât, în cazuri grave provoacă apraxie bucofacială, tremor intențional, neatenție senzorială, precum și demență ușoară.

Printre simptomele date de degenerescența corticală bazală, ce apar, în principal, în cazul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani se numără rigiditatea și tremurul în mișcări, deplasări lente și dificile, neîndemânare. Ba mai mult, în unele cazuri, pacienții se pot confrunta cu probleme de memorie ori tulburări de comportament, iar printre manifestările acestei afecțiuni se numără imposibilitatea de a sta în picioare fără tremur, dificultăți în vorbirea cursivă, probleme de memorie.

Go top