Compresia nervoasă este o condiție medicală ce se manifestă prin lezarea temporară ori permanentă a unui nerv periferic, ce debutează cu senzația de amorțire, arsură ori durere ce se poate manifesta oriunde pe traseul acelui nerv, nu doar în zona apropiată leziunii.
Cauzată în principal de loviri directe, de menținerea unei posturi necorespunzătoare, precum ținerea picioarelor încrucișate ori sprijinirea pe coate vreme îndelungată, dar și de traumatisme osoase, inflamarea tendoanelor ori a articulațiilor, boli ale țesuturilor conjunctive, creștere în greutate, retenție de apă, afecțiuni tiroidiene, diabet, artrită reumatoidă, sarcină ori menopauză, compresia nervoasă se manifestă prin arsuri, înțepături, furnicături ori amorțeală. Ba mai mult, pot să apară și dureri, care pot fi fie constante ori intermitente, surde ori puternice.
De asemenea, în cazuri mai grave, în urma compresiei nervoase, mușchiul din zonă se poate atrofia. Acest lucru se întâmplă când nutrienții și sângele ce hrănesc acel nerv responsabil de acționarea lui nu mai poate iriga nervul corespunzător. În cazuri grave poate să apară chiar și paralizia.
Compresia nervoasă este de mai multe tipuri, între care sindrom de tunel carpian, sindrom interosos anterior, sintrom de tunel cubital, sindrom de tunel tarsian, dar și compresia nervului pudendal.