Comoția cerebrală se manifestă printr-o pierdere imediată, tranzitorie, a stării de conțtiență și este urmată de o perioadă scurtă de amnezie. De asemenea, pierderea stării de conștiență este total reversebilă și este însoțită de modificări minore ale funcțiilor vegetative.
Așadar, conform studiilor de specialitate, în timpul comoției cerebrale are loc o depolarizare reversibilă a membranei neuronale cu blocarea conductibilității electrice și, ba mai mult, există modificări biochimice și ultrastructurale la niveul creierului, precum depletia de ATP mitocondrial și distrugerea locală a barierei hematoencefalice.
Comoția cerebrală, care apare în urma impactului cu un obiect bont ori în urma accidentelor rutiere, în urma cărora are loc decelerarea creierului, se manifestă în patru stadii, între care generarea inhibiției asupra întregului nevrax, concentrarea treptată a inhibiției asupra formațiunilor corticale și subcorticale, inhibiția izolată a scoarței cerebrale și dispariția totală a inhibiției și normalizarea activității nervoase superioare.
Comoția cerebrală se manifestă prin pierderea stării de conștiență în urma inhibiției supralimentare, iar durata acesteia este variabilă, de la câteva minute, până la câteva ore, în funcție de gravitatea traumatismului suferit.
De asemenea, în timpul comoției cerebrale pot să apară convulsii sau alte simptome ca bradicardie, paloare facială, lipotimie cu hipertensiune ușoară, reacții pupilare.
Persoanele care se află în comoție cerebrală nu prezintă semne sau simptome, însă sindromul reactiv postcomitional apare după recăpătarea stării de conștiență și constă în cefalee, vertij, fatigabilitate, vărsături, agitație psihomotorie, dezorientare, scăderea randamentului profesional.
În cadrul acestei afecțiuni poate să apară amnezia lacunară, pe care bolnavul o acuză după ce și-a revenit. Aceasta este, însă, temporară.