Caracterizată prin degradarea totală ori parțială a stării de conștiență, coma poate să apară în urma leziunilor cerebrale de orirgine vasculară, infecțioasă, tumorală ori traumatică, adică edem, hemoragie ori contuzie cerebrală, dar și în urma unei oxigenări cerebrale insuficiente ori a unei crize de epilepsie, intoxicații, fie de tip medicamentos, alcoolic ori supradoză de drog. De asemenea, coma poate să fie cauzată și de o boală metabolică, între care encefalopatie respiratorie sau hepatică, acidocetoză diabetică, hipoglicemie ori endocrină.
Coma apare, conform oamenilor de știință, în urma leziunii anumitor porțiuni din creier, care apar din cauza unui traumatism cranian, duăă un accident ori în urma unor tumori ori hemoragii cerebrale. Se poate, însă, instala în urma unei oxigenări insuficiente a creierului ori a unei boli ca encefalită, meningită, hipotiroidie.
Potrivit studiilor de specialitate, coma este de patru tipuri și anume:
– tipul 1 sau coma vigilă, cân pacientul prezintă reacții de deșteptare atunci când este supus unei stimulări dureroase
– tipul doi, când pacientul răspunde la stimulii dureroși, în sensul că își retrage un membru când este ciupit, însă nu are reacții de trezire.
– stadiul trei ori coma carus, când pacientul nu prezintă reacții motorii
– stadiul patru ori coma depășită, când activitatea cerebrală lipsește, este indusă moartea cerebrală.
De asemenea, coma este o urgență medicală, fapt pentru care este necesară internarea imediată, pentru a fi păstrată viața și funcția creierului.
Durata unei come este de câteva săptămâni, însă există cazuri în care oamenii sunt inconștienți pentru o perioadă mai lună de timp. De asemenea, în funcție de ce anume cauzează coma, cei care se află în stare vegetativă persistentă se mai trezesc doar în cazuri foarte rare.