Cefaleea cluster ori ”în ciorchine” este o formă rară, durerea de cap manifestându-se în rândul a 1, 2 persoane din 1000. Ba mai mult, potrivit medicilor, cefaleea cluster este considerată a fi una dintre cele mai mari dureri de cap pe care le poate experimenta o persoană, afecțiunea făcând parte din cadrul cefalgiilor autonome trigeminale.
Deși cefaleea poate debuta la orice vârstă, studiile de specialitate au arătat că tipul cluster este specific persoanelor cu vârste cuprinse între 20-40 de ani și este de două tipuri – forma episodică, ce se manifestă prin alternanța perioadelor de atac cu cele de remisiune, zilnic putându-se instala între 1-8 atacuri și forma cronică, care este caracterizată prin absența remisiunilor, fiind diagnosticată după un an în care nu au existat perioade fără dureri de cap.
Cauzele care duc la apariția cefaleei cluster rămân necunoscute, însă au fost asociate cu activitatea deficitară a hipotalamului. Ba mai mult, în anumite situații a existat un caracter familial al afecțiuni, aproximativ zece la sută dintre cazuri fiind moștenite. Ba mai mult, alcoolul, substanțele cu miros pătrunzător ca petrol, vopseluri și solvenți, exerciții fizice intense, căldură puternic ori fumatul excesiv sunt doar câțiva dintre factorii de risc ce pot duce la apariția cefaleei cluster.
De asemenea, această afecțiune poate fi determinată și de lumină puternică, mâncare bogată în nitrați, precum semipreparatele, dar și de unele medicamente ori de consumul de droguri.
Cefaleea cluster se manifestă prin durere de intensitate extremă, ce este localizată într-o singură parte a capului. Poate, de asemenea, ca localizarea ei să varieze și să apară în jurul unui ochi, la nivelul unei tâmple, la nivelul frunții și poate să se răspândească chiar și spre alte regiuni ca obraji ori maxilar. Cefaleea Cluster se poate manifesta prin durere ce apare zilnic, la aceeași oră. Poate să apară chiar și noaptea, trezind persoana din somn.
Durerile de cap date de această afecțiune pot fi însoțite de nas înfundat ori de scurgeri nazale, roșeața ochiului ori scurgeri lacrimale, înroșirea feței sau chiar sudorații, mioza pupilară, edem palpebral pe partea unde apare durere.