Aliatul funcțiilor cerebrale

Una dintre cele mai rare și fatale boli ale sistemului nervos este, fără doar și poate, boala Kuru, care este determinată de infectarea cu o proteină denumită prion, ce este localizată în creierul uman contaminat.

Frecvent întâlnită în Noua Guinee, unde s-a manifestat cu severitate între anii 1950 și 1960, boala Kuru face parte dintr-o clasă de afecțiuni infecțioase ce se numește encefalopatii spongiforme transmisibile ori boli prionice. Ba mai mult, specialiștii au stabilit că semnul distinctiv al unei boli EST este dat chiar de molecula deformată a proteinelor, care se alipesc și se acumulează în țesutul cerebral.

Boala Kuru face parte din grupul de boli denumite encefalopatii spongiforme transmisibile ori boli cronice ce sunt progresive și care afectează creierul și sistemul nervos, cauza principală a acestei boli fiind contaminarea cu țesut cerebral infectat, ce poate fi fie prin consumul creierului infectat, fie printr-o contaminare de la o rană deschisă contaminată cu acest prion.

De asemenea, boala Kuru este una infecțioasă, se transmite prin contaminare, fie prin contact direct, însă nu este cauzată de bacterii, virusuri ori micete.

Boala Kuru se manifestă prin dureri ale brațelor ori ale picioarelor, perioade de râs ori plâns aleatorii, probleme de coordonare care în timp devin severe, dificultate în mers, dureri de cap, vorbire neclară, schimbări de dispoziție, dificultate la înghițire, tremurături și spasme musculare. De asemenea, în unele cazuri poate să apară dificultate la înghițire, care poate duce și la malnutriție.

Conform medicilor de specialitate, persoanele care suferă de această boală ajung, în timp, să nu se mai poată ține pe picioare, alimenta ori să meargă la toaletă. Astfel, în cele mai grave cazuri, aceștia sunt imobilizați la pat, motiv pentru care au nevoie de supraveghere continuă, în stadiul final. Speranța de viață, de la instalarea bolii, este între șase și 12 luni.

Go top