Aliatul funcțiilor cerebrale

O afecțiune neurodegenerativă extrem de întâlnită în rândul americanilor, cel puțin, unde sunt înregistrate cel puțin 30.000 de cazuri anual, este boala Huntington, care se manifestă prin distrugerea unor părți din creier, dar și prin degenerarea unor porțiuni și distrugerea ireversibilă a neuronilor.

Boala Huntington (Coreea Huntington) este cauzată de o mutație a unei gene ce produce o substanță ce interferează cu metabolismul normal al creierului. Ba mai mult, această afecțiune cu transmitere autozomal dominantă, ceea ce înseamnă că în cazul în care unul dintre părinți este bolnav, șansele ca descendentul să moștenească afecțiunea sunt de 50 la sută. În cazul în care persoanele care moștenesc boala Huntington sunt heterozigote, la invidizii homozigoți, această afecțiune este letală.

Conform experților, boala Huntington se manifestă prin mișcări rapide, bruște, demență și pierderea abilităților mentale, iar pe măsură ce boala avansează apar tulburări de memorie, tulburări de personalitate, precum și tulburări de comportament.

Statisticile au arătat că boala Huntington se manifestă, în principal, după 40 de ani, fiind afectate în special persoanele care au vârste între 50 și 50 de ani. Simptomele pot fi, la început, date de o nervozitate discretă, tulburări în mișcare lent progresivă, care în timp poate duce chiar la invaliditate. De asemenea, pot să apară mișcări reflexe ale oricărui membru al corpului ori chiar al trunchiului, reflexele fiind bruște ori fără niciun motiv aparent.

În ceea ce privește tulburările psihice apărute în cazul acestei boli sunt iritabilitate, depresie, anxietate, ce sunt însoțite, evident, de deteriorare intelectuală, ce poate progresa până la demență.

Go top