Aliatul funcțiilor cerebrale

O afecțiune ce se poate dezvolta lent ori sub forma unui cancer agresiv, cu o evoluție rapidă este astrocitom, un tip de tumoră cancerigenă ce apare la nivelul creierului, dar și la nivelul măduvei spinării, în celule denumite astrocite, ce contribuie la funcționarea celulelor nervoase.

Conform specialiștilor, astrocitomul este un tip de tumoră numit gliom, care este cel mai des întâlnit tip de tumori cerebrale. Deocamdată, însă, nu a fost stabilită cauza exactă ce duce la apariția acestei afecțiuni, dar oamenii de știință sunt de părere că radiația ionică, aspectele hormonale și genetice, dar și stilul de viață nesănătos sunt factori ce pot să contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni.

Astrocitomul este o afecțiune gravă, ce se manifestă prin migrene, confuzie mentală, pierdere de memorie, greață, vomă, dezechilibru, tulburări de vedere, dificultăți de vorbire, nervozitate, modificări de personalitate, dar și atacuri epileptice ori incontinență urinară.

Factorii de risc depind, au arătat studiile de specialitate, de vârstă, întrucât riscul de dezvoltare a unei astfel de tumori crește odată cu înaintarea în vârstă, istoricul familial, dar și expunerea la radiații.

În funcție de severitate, astrocitomul este o afecțiune ce se întâlnește sub mai multe forme, între care:

  • astrocitom pilozotic, o tumoră benignă, cu dezvoltare lentă și șanse mari de vindecare, prezintă OMS grad 1
  • astrocitom difuz, o tumoră încă benignă, cu creștere lentă, dar care se poate transforma în tumoră malignă, prezintă OMS grad II
  • astrocitom anaplazic, tumoră malignă, creștere rapidă, fapt pentru care este nevoie urgent de intervenție chirurgicală, tratament radiologic și chimioterapie, WHO grad III
  • glioblastom – cea mai frecventă formă a astrocitoamelor, se dezvoltă rapid, sunt maligne, iar pronosticul este, din păcate, negativ, OMS, grad IV.
Go top