Statisticile au arătat, de-a lungul timpului, că trei din zece adulți care consumă alcool în mod irațional și se confruntă cu probleme din această cauză. De asemenea, orice persoană care nu reușește să-și controleze apetitul excesiv pentru alcool suferă de alcoolism ori de dependență de alcool.
Conform experților, o persoană care suferă de alcoolism nu realizează ce cantitate de alcool consumă și, de asemenea, nu realizează că acest lucru are implicații medicale și sociale grave. De asemenea, consumul exagerat de alcool este caracterizat prin faptul că o femeie consumă mai mult de șapte băuturi pe săptămână ori mai mult de trei pe zi, iar în cazul bărbaților 14 pe săptămână și mai mult de patru pe zi.
Deocamdată nu se cunosc cauzele care duc la alcoolism, însă există dovezi că se poate transmite genetic la descendenți. De asemenea, persoanele depresive ori care se confruntă cu alte afecțiuni psihiatrice pot să devină dependente de alcool.
Semnele care indică dependența de alcool sunt: probleme apărute la serviciu (absenteism, imposibilitatea respectării orarului impus, performanțe reduse), consumul de alcool în situații periculoase, spre exemplu înainte de a șofa, pierderea conștiinței, care apare după un episod de consum exagerat de alcool, accidente personale, dorința nestăpânită de a consuma alcool, pierderea controlului volitional, apariția simptomelor de sevreaj când este întrerupt consumul de alcool (greață, tremor, transpirații, anxietate).
În urma consumului cronic de alcool pot să apară probleme de sănătate, mai ales în cazul unor organe, precum ficat, sistem nervos central ori inimă. Ba mai mult, hipertensiunea arterială poate fi agravată și pot să apară și afecțiuni ale sistemului digestiv ori osteoporoză sau, în cazuri grave, diferite tipuri de cancer.