Aliatul funcțiilor cerebrale

Agnozia este o tulburare ce se manifestă prin nerecunoașterea obiectelor văzute, pipăite ori a sunetelor sau a persoanele, în condițiile în care organele de simț sunt integre, însă unul este afectat (văzul, auzul ori pipăitul).

Agnozia este de mai multe tipuri, și anume auditivă, atunci când persoana nu poate recunoaște un zgomot, sunet ori un cuvânt cu care era familiară, în ciuda faptului că auzul este în stare perfectă, agnozie tactilă, când persoana nu recunoaște obiectele pe care le ține în mâini ori le pipăie sau vizuală, atunci când nu recunoaşte forma unui obiect, persoane deja cunoscute, nu recunoaşte nici scrisul, cifrele ori nuanţele (culoarea şi semnificaţia culorii semaforului).

Agnozia este cauzată, potrivit medicilor de specialitate, prin lezarea regiunilor cerebrale ce sunt responsabile de interpretarea informației senzoriale specificice. De asemenea, principalele zone de procesare a informației includ cortexul vizual și cel auditiv, iar leziunile parietale și cele survenite la nivelul lobilor temporali ai creierului mic duc la apariția acestei afecțiuni neurologice rare.

Agnozia poate să apară în urma unui accident vascular cerebral, traumatisme la nivelul capului, encefalită, tumori cerebrale localizate în lobul parietal al emisferelor cerebrale, dar și în urma demenței, intoxicației cu monoxid de carbon sau în urma anoxiei, o afecțiune în care creierul este lipsit de oxigen.

Această tulburare se poate manifesta sub mai multe forme, iar simptomele depind, foarte mult, de lobul cerebral care este afectat. Spre exemplu, dacă este afectat cel parietal, pacientul se confruntă cu dificultate în recunoașterea unui obiect obișnuit, iar dacă este afectat cel occipital apare incapacitatea de a identifica obiecte familiare, fețe, locuri. În cazul în care lobul temporal este afectat apare incapacitatea de a recunoaște sunetele.

Go top