Aliatul funcțiilor cerebrale

Accidentul vascular cerebral sau AVC apare, conform medicilor, atunci când un vas de sânge ce furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge ori este blocat de un cheag de sânge. În scurt timp, însă, celulele nervoase din acea zonă sunt afectate și pot muri în câteva ore, motiv pentru care acea parte a corpului ce este controlată de zona afectată a creierului nu poate să funcționeze în mod normal.

Accidentul vascular cerebral apare ca urmare a apariției unui cheag de sânge ce blochează circulația sangvină a creierului, iar aceste cheaguri se formează fie prin ridigizarea pereților arterelor (ateroscleroză), ce este cauzată de tensiune arterială crescută ori diabet zaharat, fie în urma ritmurilor cardiace neregulate ori a infecției valvelor cardiace sau a tulburărilor de coagulabilitate a sângelui sau a inflamației vaselor de sânge ori chiar infarct miocarbic.

Accidentul vascular cerebral este musai să fie tratat rapid, motiv pentru care este musai să consultați medicul de urgență, încă de la apariția primelor simptome.

Așadar, semne ce pot indica apariția unui accident vascular cerebral sunt: apariția stărilor de amorțeală, slăbiciune sau paralizie a feței, brațului ori piciorului, tulburări de vedere la un ochi ori chiar la ambii, manifestată prin vedere neclară, încețoșată, cu pete sau vedere dublă, dar și confuzie, tulburări de vorbire, de mers, amețeală, pierderea echilibrului ori coordonării, dureri de cap severe. Ba mai mult, potrivit specialiștilor, un accident vascular produs în partea dreaptă a creierului va da simptome în partea stângă a corpului. 

Go top