O boală rară, dar extrem de periculoasă este abcesul epidural. Cauzată adesea de o infecție bacteriană ce determină acumularea de puroi în regiunea dintre foița meningeală externă și craniu ori vertebre medulare, această boală are nevoie de tratament precoce, motiv pentru care e important să fie depistată la timp.
Abcesul epidural este de două tipuri, în funcție de regiunea în care se dezvoltă – spinal și intracranian, iar cauza apariței acestei afecțiuni ar fi stafilococul auriu, dar și tuberculoza vertebrală. De asemenea, alte cazuri de abces epidural sunt cauzate de infecții locale, precum osteomielită vertebrală, abcese musculare ori infecții adiacente ale țesuturilor moi (endocardită, infecții urinare, infecții respiratorii ori perfuzii.
Conform experților, simptomele unui abces epidural sunt – durerea, febra, pareza rapid progresivă, dar și cefalee continuă, greață însoțită de vărsături ori febră.
Potrivit specialiștilor, durerea, în cazul abcesului epidural, apare pe linia mediană spinală ori paravertebrală, iar în cazul în care boala nu este tratată, durerea se cronicizează.
Abcesul epidural poate fi diagnosticat prin examen imagistic – IRM (imaginistică prin rezonanță magnetică), prin care este localizat abcesul.
În ceea ce privește tratamentul, dacă abcesul este mic pot fi administrate antibiotice per os ori injectabile sau, în cazul în care acestea sunt mari, se poate interveni chirugical (laminectomie decompresivă și debridare), după care timp de cel puțin patru săptămâni se va administra antibiotic.