Aliatul funcțiilor cerebrale

Apărut în urma unei fracturi craniene ori a unei zone traumatizate sau chiar la nivelul unei plăgi postoperatorii, abcesul cerebral este definit ca fiind o colecție purulentă localizată la nivel cerebral.

Conform experților, abcesul cerebral apare în urma unui proces infecțios, cu localizare în altă parte a corpului, iar cele mai multe infecții au ca punct de plecare sinusurile, urechea medie sau mastoidă. Ulterior, însă, infecția se extinde prin contiguitate la nivelul osului meninge sau de-a lungul venelor. Spre exemplu, cele cu punct de plecare la nivelul urechii sunt localizate la nivelul cerebelului sau la nivelul lobului temporal.

Abcesul cerebral poate să apară pe cale hematogenă, adică agentul patogen este purtat de curentul sanguin de la nivelul unui focar situat la distanță. Din păcate, însă, pot rezulta abcese multiple, iar acestea au ca punct de plecare, de multe ori, infecțiile purulente pulmonare, endocardita.

Printre altele, abcesul cerebral poate fi cauzat nu doar de o infecție bacteriană, ci și una fungică ori parazitară, cazurile cele mai frecvente fiind streptococii, în combinație cu germeni anaerobi.

Conform experților, abcesul cerebral se manifestă, în primul rând, prin durere de cap, dar și stări de confuzie, crize epileptice, deficite motorii, tulburări de echilibru ori de vorbire. Ba mai mult, se pare că simptomele în cazul abcesului cerebral depind și de localizarea acestuia. Mai exact, abcesul localizat în lobul temporal poate da tulburare de limbaj ori defect de câmp vizual, în timp ce cel din cerebel conferă amețeli, instabilitate mersului, tulburare de coordonare.

În cazul în care boala s-a agravat, poate să apară și febră ori semne ce indică infecție acută.

Abcesul cerebral poate fi diagnosticat în urma unor analize imaginiste, și anume examen CT cerebral și RMN cerebral.

În ceea ce privește tratamentul, acesta este medico-chirurgical și implică medici din mai multe specialități, între care neurologie, neurochirurgie, Terapie Intensivă, boli infecțioase, medicină internă. De asemenea, pot fi administrate și antibiotice, în funcție de tipul de germeni, corticosteroizi, medicmente antiepileptice.

De asemenea, în cazul în care abcesul cerebral este situat superficial, bine încapsulat, acesta poate fi excizat.

Go top